Fostul prefect al județului Gorj, Dan Ilie Morega, a fost prins de 4 ori în ultima lună că a condus o mașină deși are carnetul auto reținut. Iată ce riscă șoferii care circulă cu permisul suspendat.
Dan Ilie Morega, unul dintre cei mai influenți oameni politici din România și fost prefect de Gorj, are patru dosare penale.
Toate acestea i-au fost deschise în luna februarie, după ce a fost prins la volan deși avea permisul de conducere suspendat.
Fostului prefect de Gorj, Dan Ilie Morega, i-a fost retras dreptul de a mai conduce la începutul lunii februarie, din motive medicale.
Acesta a refuzat să predea permisul auto atunci când a fost notificat de către Poliție, dar a continuat să conducă.
A fost prins prima dată în trafic pe 12 februarie, iar pe 17 februarie a fost prins a doua oară, conducând în Mehedinți. A treia oară, pe 22 februarie, a fost surprins la volan având un girofar pe mașină și dând flash-uri șoferilor din față pentru a-i face loc. Iar pe 26 februarie a fost din nou oprit, în trafic, pe un bulevard din Târgu Jiu.
De fiecare dată, polițiștii i-au întocmit dosar penal, dar asta nu l-a împiedicat să urce din nou la volan.
Șoferii care circulă cu permisul suspendat comit o infracțiune.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în Art. 335 (2) din Codul Penal.
Instanțele de judecată și autoritățile responsabile pot decide anularea permisului, când șoferul a comis infracțiuni deosebit de grave.
Această intervenție a statului e menită să sancționeze acțiuni care au pus în pericol siguranța cetățenilor, inclusiv a șoferului vinovat.
Printre infracțiunile care pot fi sancționate cu anularea permisului se numără:
De asemenea, se poate dispune anularea permisului din motive medicale.
Iată care sunt problemele de sănătate care ar putea lăsa un conducător auto fără permisul de conducere:
Tulburările din sfera psihiatrică. Permisul de conducere nu va fi eliberat sau reînnoit persoanelor cu probleme mintale. Aici se numără tulburările mintale grave, congenitale sau dobândite (accidente, intervenții chirurgicale pe creier și zona nervoasă, traume), retardul psihic sever sau problemele comportamentale grave datorate vârstei sau incapacității de adaptare.
Afecțiunile neurologice. Cei cu afecțiuni neurologice (Parkinson, anevrism, AVC) nu pot deține un permis de conducere valid. Există și o excepție, în cazul în care bolnavul se prezintă cu un aviz medical care să indice ameliorarea, remisia sau dispariția afecțiunii.
Dependențele de alcool sau substanțe psihoactive. Băuturile alcoolice reprezintă un pericol atât pentru șoferi, cât și pentru cei din jurul lor, din cauza faptului că pot reduce viteza de reacție în trafic, dar și în cazul unei situații de urgență. Același lucru se poate spune și în cazul drogurilor și substanțelor psihoactive, acestea reducând capacitatea unui conducător auto de a percepe realitatea și chiar pericolele din jur care pot apărea.
Afecțiunile oftalmologice. În cadrul examinărilor pentru întocmirea fișei medicale, un șofer trebuie să treacă și de evaluarea oftalmologică, care să îi ateste acuitatea vizuală și capacitatea de a percepe imaginile dinaintea sa.
Problemele cu auzul. Persoanele care suferă de hipoacuzie profundă bilaterală și la care nu se poate implementa nicio soluție de corecție pot primi aviz negativ de la medicul evaluator.
Afecțiunile aparatului cardiovascular. Printre cei care nu pot să obțină sau să își reînnoiască permisul de conducere se numără și persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Aceștia sunt expuși riscului de atac de cord, care la rândul său poate deteriora sau opri funcțiile cerebrale și duce la pierderea stării de conștiență. Un astfel de scenariu îi pune în pericol atât pe șofer, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Diabetul zaharat. Există multiple forme de diabet, iar unele predispun șoferul la hipoglicemie acută. În această situație, permisul îi poate fi retras unui șofer, deoarece crizele hipoglicemice pun în pericol viața șoferului și pe a celor din jur, evoluția acestora fiind rapidă și subită. Un șofer cu hipoglicemie poate avea, fără semne de avertizare, o criză chiar în timp ce se află la volan. De aceea există posibilitatea să nu li se acorde permisul sau chiar să li se retragă.
Handicapul locomotor. Persoanele care prezintă defecte severe ale aparatului locomotor pot rămâne fără permisul de conducere.
În cazul în care starea de sănătate a unui șofer se deteriorează după obținerea permisului de conducere, medicul de familie sau oricare alt doctor de specialitate poate notifica poliția.
Practic, atunci când un medic a constatat că șoferul nu mai e apt din punct de vedere fizic sau psihic, anunță autoritățile. Poliția îl va obliga pe șofer să efectueze un examen medical de specialitate.
Iar dacă șoferul nu obține un aviz favorabil sau nu se prezintă la examenul medical, așa cum a fost cazul lui Dan Ilie Morega, permisul va fi suspendat automat.
Anularea permisului auto este considerată una dintre cele mai drastice pedepse pentru șoferii care încalcă regulile de circulație.
Dar această sancțiune nu are un rol permanent.
Legea prevede că șoferii care au avut permisul anulat pot să își redobândească dreptul de a conduce, dar numai în anumite condiții.
Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
În cazul în care permisul a fost anulat din motive medicale, conducătorul auto trebuie să facă dovada vindecării afecțiunii. Sau să demonstreze că problema medicală și tratamentul nu îi afectează capacitățile de conducere a unui vehicul.